De taal van mr. Jip van Harten en dr. Janneke Bavelinck

De taal van mr. Jip van Harten en dr. Janneke BavelinckAls je op zoek bent naar argumenten voor schrijven in eenvoudig Nederlands, is De taal van mr. Jip van Harten en dr. Janneke Bavelinck een aanrader. Het boek van Bureau Taal is niet nieuw (2011)  en de argumenten ook niet. Tenminste, de meeste communicatieprofessionals zullen ze wel kennen. Maar het gedachtegoed sijpelt maar langzaam door in de beroepspraktijk van de arts, de verzekeringsadviseur, de jurist en de ambtenaar. Tijdens het colloquim Begrijpelijke Rechtstaal aan de KU Leuven in maart 2016 werd nog eens de frustratie uitgesproken, dat rechtenstudenten die aan het werk gaan, al snel hun begrijpelijke taal inwisselen voor die van hun meer ervaren 'amices'. Dit boek noemt dat onzekerheidsreductie: moeilijke taal maskeert gebrek aan kennis en ervaring. Een van de zes argumenten om C1 te gebruiken, die het boek van tafel veegt. 

C1 is taalgebruik dat alleen begrijpelijk is voor vakspecialisten onder elkaar. Het boek is geschreven in B1, beter bekend als eenvoudig Nederlands. Taalgebruik dat niet alleen begrijpelijk is voor iedereen, maar ook concreet en nauwkeurig. Voor korte zinnen die de boodschap overbrengen moet je de dingen wel bij hun naam noemen. De nauwkeurigheid zit hem in het beantwoorden van de vragen die de lezer zich stelt: niet meer en niet minder.

Behalve dat het boek laat zien hoe je dat doet, in B1 schrijven, geeft het ook veel aansprekende voorbeelden van de gevolgen van C1. Alle variaties op het thema "Als je boodschap niet overkomt, communiceer je dan nog wel?", maar leuk om te lezen en om jouw pleidooi voor ander taalgebruik binnen je organisatie te ondersteunen.

ISBN 978 90 12 58258 2