Basisboek schrijven voor media
Laatst zocht ik voor een training Journalistiek schrijven een handzaam boek met lijstjes en actuele voorbeelden maar zonder poeha. Want we moeten minder schrijven maar wel beter. Gerichter, kariger, krachtiger. Ik vond Basisboek schrijven voor media van Wouter Janssen en daar ben ik blij mee.
Het boek telt maar 180 pagina's en het is geschreven voor hbo-studenten in communicatiestudies. Het is een slim boek. Duidelijk is dat hun professionele schrijfwerk moet aansluiten bij de trends en gewoonten in de journalistiek, maar dat ieder stuk natuurlijk toch op zijn eigen manier mag opvallen. Daarom beschrijft het boek bijvoorbeeld de belangrijkste eigenschappen van gangbare tekstgenres als reportages en recensies, terwijl het ook hamert op het belang van een bijzondere invalshoek. Praktisch: het uitgewerkte voorbeeld WK voetbal laat zien hoe je aan zo'n invalshoek komt. En alle tekstgenres krijgen hun eigen checklist. Structureren krijgt veel aandacht – wat zet je waar, en hoe. Aan formuleren wordt verfrissend weinig aandacht besteed.
Basisboek schrijven voor media. Van journalistieke content tot infotainment is in 2021 verschenen bij Coutinho. Het laatste korte hoofdstuk gaat over actuele ontwikkelingen in de journalistiek. En dat hoofdstuk zou snel verouderd zijn, als de lezer er niet toe aangezet werd, zelf goed op de hoogte te blijven. Met links. Dat bedoel ik met slim.
En voor de trainer: goede opdrachten.
ISBN 978 90 469 0735 1